SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/018 | 4028 Debrecen, Kassai út 25.

Intézmény logo

Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. márc. 22.


DSZC

  Fogászati fejlesztés a Beregszásziban

  A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola diákjainak köszönhetően gyermekfogászati rendelővel és öltözővel bővül a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium.

  Fogászati fejlesztés a Beregszásziban

  Debrecen Megyei Jogú Város az országban egyedülállóan megtartotta az alapellátási szintű iskolafogászati ellátását és a fogszabályzás szakellátási feladatait is iskoláskorú gyermekek számára. Az iskolafogászati körzetek korszerűsítéséhez 6 új fogászati egységet szereztek be a Debreceni Egyetem által lebonyolított sikeres tendert követően, 61,2 mFt összértékben a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) Intézeti és Debrecen Megyei Jogú Város közös finanszírozásában 50-50 %-os arányban. A Beregszásziban „munkába álló” kezelőegység beszerzési ára meghaladja a 10 mFt-ot, míg a rendelő és a hozzá tartozó személyzeti öltöző, pihenő és mellékhelyiség kialakítását teljes mértékben a Debreceni Szakképzési Centrum vállalta és végezte el.

  A munkálatokat Berki Ferenc, Molnár Zsolt és Király László oktatók vezetésével az Építech 9. évfolyamos építőipari ágazati alapképzésben résztvevő tanulói (6 fő kőműves; 12 fő burkoló; 3 fő festő, mázoló, tapétázó), valamint 12 felnőttképzési jogviszonyban lévő diák végezte. A több mint egymillió forint értékű felújítás részét képezte a mosdó helyiség megszüntetése (szaniterek leszerelése, falak bontása), a falak javítása (sarkok kialakítása, vakolás, glettelés, csiszolás), a padlózat javítása (bontás, betonozás), az aljzatkiegyenlítés, a falburkolat és a padlóburkolat hidegburkolása, PVC burkolat lefektetése az öltözőben, valamint falfestés a rendelőben és az öltözőben.

  – Nagyon fontos a szakképzés, a szakemberek. A mai rendezvény pedig egy gyakorlati szemléltetése annak, hogy milyen is a képzésünk – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a rendelő ünnepélyes átadóján. – Az ágazati alapoktatás a 9. évfolyamon az a szakasz az építőipari oktatásban, amikor a szakma alapjait az oktatók irányításával kezdik elsajátítani a fiatalok, akik ekkor még tanműhelyben dolgoznak. Most ennek a műhelynek a határát átlépve kijöttek és itt végezték el azokat a munkákat, melyek egy fogorvosi rendelő kialakításához szükségesek. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy a szakképzésnek van jövője és van benne lehetőség, hiszen tanulóink egy olyan közösségi teret hoztak létre, melyet az iskola és a körzet gyermekei aktívan használnak – fogalmazott.

  – Debrecen igyekszik a diákok életének számos területén aktív szerepet vállalni, ilyen például az egészségügyi prevenció, az orvosi és iskolaorvosi kezelések vagy éppen az iskolafogászati szolgáltatás – mondta Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere. – Éves szinten az iskolafogászati kezelések száma kiugróan magas a cívisvárosban: közel 80.000 szűrést bonyolítanak le a kollégák, akik kitűnő munkát végeznek. Most egy igazi együttműködésnek örülhetünk, hiszen a város az egyetemmel közösen létrehozta a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet, az intézet és a szakképzési centrum összefogásából pedig megújulhatott ez a rendelő – összegezte.

  – Ez egy példaértékű fejlesztés, hiszen általában mi kivitelezzük az új épületeket, ám most komoly segítséget kaptunk a Debreceni Szakképzési Centrumtól, ugyanis az az alapgondolatunk, hogy iskolákba vigyük el a fogászatot, amik így a gyerekek közelében lesznek, megkönnyítve a fogászati ellátásukat – emelte ki Dr. Papp Csaba, a DAEFI igazgatója. – Itt, most egy áthelyezett fogászati körzetről is beszélhetünk, hiszen ez korábban nem létezett. A berendezéseket ugyan az intézetünk biztosította, ugyanakkor külön köszönet jár a szakképzési centrumnak azért, hogy egy öltöző-pihenőszobát is kialakíthattunk, ami a rendelőhöz hasonlóan biztosítja a kollégáink modern munkavégzését – mondta.

  GALÉRIA

  Fogászati fejlesztés a Beregszásziban

  DSC_0088.jpg
  DSC_0196.jpg
  DSC_0109.jpg

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Használd ki a lehetőséget, jelentkezz DSZC Nagykövetnek!

  Használd ki a lehetőséget, jelentkezz DSZC Nagykövetnek!

  Ismét nagy várakozással keressük Nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak a szakmájuk rejtelmeibe és iskolájuk életébe.

  2024. ápr. 19.


  DSZC Építech

  Burkolási munkálatok

  Burkolási munkálatok

  Iskolánk nappalis és felnőtt burkoló tanulói végeztek melegburkolási (PVC) feladatokat a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium két tantermében.

  2024. ápr. 15.


  DSZC Építech

  A Jövőkép Expon jártak tanulóink

  A Jövőkép Expon jártak tanulóink

  Sok standon kattant a fényképezőgép, ahol gépész cégekkel találkozhattunk: többek között a Solar D Kft., az Ice Star Kft., a Debreceni Vízmű Zrt és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.

  2024. ápr. 5.


  DSZC Építech


  Partnereink

  SZC logo

  Debreceni Szakképzési Centrum


  Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

  4028 Debrecen, Kassai út 25.

  Telefon: 06 52/525-350

  E-mail: igazgato@epitechdszc.hu

  OM azonosító: 203033/018

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002420


  2024Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola